روایی و پایایی در روش شناسی کیو (Q)

در پژوهش‎ هایی که بر مبنای روش کیو (Q) انجام می‎شود بررسی روایی ابزار پژوهش به شیوه‎ای متفاوت، متناسب با این روش مطرح است. از این‎رو، روایی در روش کیو به ‎اختصار تشریح می‎شود:

بررسی روایی (اعتبار روش کیو) هنگامی مطرح می‎شود که یک سازه یعنی خصوصیتی پنهان مورد سنجش قرار می‎گیرد، زیرا در چنین حالتی پژوهشگر با این پرسش روبه‎روست که آیا مقیاس ساخته‎شده واقعا همان چیزی را اندازه می‎گیرد که برای سنجش آن ساخته شده است؟ این در حالی است که مطالعه روش کیو (Q) در پی سنجش هیچ سازه‎ای نیست. آنچه می‎تواند درباره مطالعه کیو مطرح شود، جامعیت عبارات مطالعه کیو است. به عبارت دیگر پژوهشگر باید از خود بپرسد آیا عبارات گردآوری‎شده ازچنان جامعیت و وسعتی برخوردار هستند که بتوانند ذهنیت‎های مختلف را نمایان کنند(دنیس ،1988، نقل شده در خوشگویان‎فرد، 1386: 60).

برای مرتب‎سازی کیو، پایایی روش کیو (پایایی روش Q) نیز قابل طرح است. یعنی می‎توان پرسید که آیا یک مشارکت‎کننده یک دسته کارت را با دستورالعمل یکسان در تکرارهای مختلف به یک شکل مرتب می‎کند؟

روش‎های رایج برای بررسی پایایی مانند آزمون- آزمون‎ مجدد، برای محاسبه ضریب پایایی مرتب‎سازی کیو قابل اجرا است (همان،61)

لینک های مفید و مرتبط دیگر را مطالعه کنید.
روش‎ تحقیق کیو (Q) چیست؟

اگر تمایل به استفاده از خدمات تخصصی گروه پژوهشی دانش آسا برای تحلیل داده های پرسشنامه ها، تحلیل داده های کیفی با روش شناسی کیو (Q) ، درخواست برگزاری کلاس آموزش تخصصی گروهی و خصوصی آموزش روش تحقیق کیفی و کمی دارید، کافی است سفارش خود را ثبت نمایید یا با شماره موسسه در ساعات اداری تماس بگیرید و یا با ایمیل info.daneshasa@gmail.com در ارتباط باشید.